Landgoed Vledderhof
Vanaf de kleine provinciale weg net buiten het dorpje Vledder worden velden afgewisseld door bossen die elk teken van leven verbergen. En als je het niet weet, mis je de verweerde leeuwenkoppen op hun posten die vertellen waar precies de oprijlaan begint die tussen de oude eiken door naar de Vledderhof leidt. Dit is het Drentse landschap waar de rustzoekende Vincent van Gogh lyrisch over schreef aan zijn broer Theo: “Ik ben in een prachtig land.” Het is spaarzaam gestoffeerd met mensen en hun besognes. Bossen, heide en kleine boerderijen als belangrijkste aankleding van het landschap.
Landgoed Vledderhof is hier rond 1740 gevestigd en onlangs geheel gerestaureerd. U verblijft in het luxe gastenverblijf dat is ondergebracht op de eerste verdieping van het landhuis.
Op het landgoed kunt u heerlijk wandelen en genieten van het bijzondere en diverse landschap. De statige lanen en uitnodigende wandelpaden voeren hier door afwisselende bospartijen en landschappelijk fraai gelegen cultuurlandpercelen met meerdere poelen en vennetjes.
De Vledderhof was tot 1913 in handen van de familie van Royen. In 1932 verkoopt baron Von Knobbelsdorff het landgoed aan jonkheer Van Vredenburch. Het huidige landhuis werd in 1860 gebouwd, een voorganger zelfs al in 1734.
Het landgoedkarakter wordt versterkt door de fraaie laanbeplanting met Amerikaanse eiken en Rhododendrons. Her en der verspreid over het landgoed zijn enkele minder algemene boomsoorten aan te treffen, zoals Tamme kastanje, Zoete kers of Boskriek en de exotische Cryptomeria. Opvallend is het voorkomen van veel Hulst. Vooral de laatste decennia neemt deze soort, onder invloed van het ouder worden van het bos, toe.
Op het landgoed komen veel amfibieƫn en reptielen voor. Zo kan men hier in de poelen en sloten salamanders aantreffen, waaronder de grootste soort van Nederland, de Kamsalamander. De grote aantallen kikkers in het gebied worden bejaagd door Ringslangen. Ook de zeldzame Hazelworm komt er voor.
Op De Vledderhof komen tenminste 85 soorten broedvogels voor. Het zijn vooral de typische bosvogels die het goed doen. Met name de vogelsoorten die een voorkeur hebben voor oude bossen nemen de laatste jaren in aantal toe. Hiertoe horen soorten als Bosuil, Kleine bonte specht, Wielewaal, Boomklever en Kruisbek.
Het geheel staat garant voor een onuitwisbare indruk.